Cattery Mostiamo

Najra's eerste nestje

This page in English / Deze pagina in het Engels

 


   1 april 2006, 7 en een halve week oud.

Het ontdekken door de kittens van nog een wereld buiten de bevallingsdoos, heeft een ware revolutie op gang gebracht bij alle katten die we hebben. Er is veel veranderd in ruim twee weken tijd.

De grote krabpaal hebben we tijdelijk in twee delen "klein" gemaakt zodat de kindertjes een minispeeltuin tot hun beschikking hebben gekregen. Dit blijkt een geweldige uitkomst, ze springen van het ene plateautje op het andere, op de banken en weer op de grond. Vervolgens rennen ze door de kamer van hot naar her en maken schijngevechten met elkaar; dit alles ter voorbereiding op het "echte" leven.

Knakkie, op haar leeftijd van 16, gelooft het voortaan wel en doet net of ze niets ziet. Als er een kitten te dicht bij haar in de buurt komt deelt ze een mep uit en iedereen is inmiddels op de hoogte van het feit dat Knakkie gewoon met rust moet worden gelaten.

Ook mama Najra draagt regelmatig weer een steentje bij in het spelgebeuren.

Alleen Ijoor onze hond wordt buitengesloten. Hij mag aanwezig zijn en in zijn mand liggen, maar niet meespelen en niet in de buurt komen als er eten staat. Regelmatig krijgt hij een ferme tik van Najra en naar de reden moeten we gissen.
Misschien komt het omdat Najra niet is opgegroeid met een hond en hem nu als bedreiging ervaart. Zonder de kittens in haar buurt heeft ze geen moeite met Ijoor en krijgt hij regelmatig kopjes van haar, maar alles samen om haar heen brengt onrust teweeg. En daarom krijgt Ijoor van ons wat extra aandacht en we hebben niet het idee dat hij er echt onder lijdt hoor!

Alle kittens hebben intussen leuke namen gekregen van de toekomstige eigenaren. De katers gaan Tiago en Benji heten, de poezen Amira, Indy, Doeschi en Maye.
De gewichten variëren behoorlijk van 657, 675, 740, 800, 830 naar 890 gram. Toch is er geen één die voor de ander onder doet.

De plantenspuit blijkt wederom een onmisbaar hulpmiddel bij het opvoeden. Wanneer er een kleintje de neiging heeft (en die hebben ze allemaal helaas!) om in de gordijnen te klimmen of in één van de planten te bijten of te kruipen, krijgen ze een straaltje water over zich heen. Op die manier associëren ze het gordijn of de plant met iets onaangenaams en laten ze het de volgende keer (of de keren daarop) wel uit hun hoofd om eraan te komen. Tenminste... dat hopen we, maar de ervaring leert dat het bij vorige nestjes een prima opvoedmethode was, dus ook deze keer zal het best in orde komen.

14 april 2006, 9 en een halve week oud.

Op het moment staat alles in het teken van eten, groeien en spelen. Enorm, wat ze met zijn zessen aan brokjes wegknabbelen!

We zijn gestart met kittenbrokjes van Royal Canin en vervolgens overgegaan op een mix van verschillende merken. We gebruiken wel altijd de 'betere' merken en mengen gewoon alles door elkaar zodat de kittens niet wennen aan één bepaalde smaak. 'Nat' voer krijgen ze 2 maal daags en ook dan gebruiken we blikjes van verschillende merken. We merken inderdaad dat sommige smaken beter worden gegeten dan andere, maar ook wij mensen, eten niet iedere dag hetzelfde en de ene keer smaakt het nu eenmaal beter dan de andere keer.

Indy en Tiago wogen vanmorgen beide 1160 gram, Doeschi 1036, Maye 960, Benji 943 en Amira 885 gram. Mooie gewichten en als we kijken naar de energie die ze hebben, komen ze zeker niets te kort.
Leuke foto's zijn er met deze rondrennende energieke kattenkinderen moeilijk te maken, ze zijn gewoonweg niet bij te houden! Zo gauw de deur, vanwege het (eindelijk) mooie voorjaarsweer, op een kiertje staat zijn ze buiten te vinden. Ze vinden het heerlijk om te rennen door de tuin en Yuna is als kinderjuf altijd aanwezig.
Najra doet zelden mee, maar blijft op de achtergrond alles heel precies in de gaten houden.

Afgelopen maandag (10 april) zijn alle 11 katten en onze hond Ijoor ingeënt. De kittens voor de eerste keer en voor de volwassene dieren was het weer tijd voor hun jaarlijkse vaccinatie.
Niemand heeft een noemenswaardige reactie gehad en over drie weken zijn de kittens aan de beurt voor hun tweede enting.
In de dagen die dan volgen zullen de eerste kleintjes vertrekken naar hun nieuwe eigenaren die met ongeduld wachten op hun komst.

Vrijdag 28 april, 11 en een halve week oud.

Al aardig zelfstandig en wereldwijs lopen onze 'Bobjes'(zoals de kinderen de kittens vanaf het allereerste begin noemen), door het huis te paraderen. Ze flemen en kroelen als de beste. Staartjes ver omhoog tot bijna plat in de nek en maar draaien! En miauwen! We voeren al hele gesprekken met ze op z'n Siamees!

Benji en Tiago (de katertjes) zijn de brutaalste en stoutste van het stel. Overal als eerste bij en zeer ondernemend. De poesjes volgen en doen stoer mee.
Ook Najra rent nu dagelijks als een dolle moeder met de kittens rond. Er is erg weinig veilig voor ze en menig plantje en stekje heeft reeds het loodje gelegd.

Zoals de gewichten laten zien, groeien ze nog steeds naar behoren.
Een kilo is wat ze minimaal moeten wegen, wanneer ze rond de 13 weken gaan verhuizen naar hun nieuwe baasjes en omdat ze dit nu al allemaal ruimschoots gehaald hebben, volgen hier hun gewichten voor de laatste keer.
Vorige keer dat we ze gewogen hebben, was precies 2 weken terug.

Tiago: 1430 gram (+270)
Indy: 1390 gram (+230)
Doeschi: 1250 gram (+214)
Benji: 1185 gram (+242)
Maye: 1150 gram (+190)
Amira: 1090 gram (+205)

10 mei

De kittens van Najra en Farao zijn nu 13 weken oud en afgelopen weekend vertrokken naar hun nieuwe eigenaren.
Ze maken het allemaal goed en we hebben al leuke foto's ontvangen die u binnenkort kunt zien op de pagina: Hoe het verder is gegaan met de kittens.

We kunnen deze periode met de kleintjes afsluiten als een leuke tijd, waarvan wij en onze kinderen erg genoten hebben. De karakters zijn goed; erg aanhankelijk, niet bang en zeer ondernemend en de eigenschappen die wij graag zien in een Siamees, zitten er bij dit jong grut in ieder geval in. Het is goed dat ze nu uitvliegen; ze zijn er klaar voor. We merkten dat ze zich erg begonnen te hechten aan ons en het hechten aan, kan nu verder gaan bij hun nieuwe baasjes en hun dieren.

Najra mist haar kinderen gek genoeg nauwelijks of niet. Als een jonge kat rent ze weer door de tuin en ligt, wanneer ze zin heeft, lekker boven op zolder te slapen.

Ons volgende nestje zal een nestje zijn van Yuna en Tymo. We denken dat we daarover meer nieuws hebben rond het einde van het jaar.

Eerdere weken
Waar zijn de kittens nu?
Top