Cattery Mostiamo

Yuna's eerste nestje

This page in English / Deze pagina in het Engels

 


   Yuna's eerste nestje

In de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 november is Yuna bevallen van haar eerste nestje.
Alles is prima gegaan en Yuna was er lekker rustig onder.

Op vrijdag was ze de hele dag aan het rommelen in de doos die we hadden klaargezet voor haar bevalling en wilde ze niet alleen worden gelaten.
's Avonds tegen acht uur zijn wij voor de doos gaan zitten en om 21.00 uur werd het eerste kitten geboren, een poesje van 89 gram.
Omdat de weeŽn daarna niet meer op gang kwamen is de dierenarts om 0.30 uur geweest om haar een injectie te geven met oxytocine; een middel dat de weeŽnactiviteit stimuleert bij weeŽnzwakte.
Vrij snel daarna kwamen er weeŽn en om 1.30 uur werd het tweede kitten geboren. Een mooi stevig kitten van 100 gram en ook een poesje.

Verder verloopt alles volgens het boekje. Yuna is tevreden in haar nieuwe rol als moeder en de kittens drinken goed. Zaterdagavond was het lichtste kitten al 18 gram aangekomen en het zwaarste 17 gram.
Een prima begin!

1 week oud (vrijdag 10 november)

De kittens zijn vandaag al ťťn week(je) oud en wat zijn ze al gegroeid in een paar dagen tijd.
Het eerstgeboren frummeltje woog vanmorgen 195 gram en het laatstgeboren kleintje 214 gram. Omdat de ťťn op vrijdagavond en de ander op zaterdag is geboren, hebben we besloten om vrijdag als hun geboortedag te beschouwen, maar eigenlijk zijn ze beiden dus nog niet helemaal 1 week oud. Maar een verdubbeling van hun geboortegewicht hebben ze allebei al ruimschoots gehaald.

Yuna is een zorgzame moeder, die onder alles rustig blijft. Tijdens het wegen, iets wat we iedere dag even doen, is het normaal dat de kittens beginnen te piepen. Ze worden van hun warme plaats gehaald en alles ruikt ineens heel anders.
Normaal pakt een moederpoes ze dan meteen in hun nekvelletje en zet ze terug in de doos, maar Yuna kijkt naar ons met een blik van vertrouwen en wacht gewoon totdat wij ze weer terugzetten.
De oogjes beginnen al langzaam open te gaan en met wankele passen worden er al voorzichtig wat "stapjes" door de doos gezet.

Tymo heeft als vader af en toe een blik geworpen in de doos, maar echt geÔnteresseerd is hij niet in de kittens.
Najra is het iets meer, maar omdat Yuna dan heel alert reageert, stelt ze zich zeer terughoudend op. De twee dames zijn nu eenmaal nooit echte vriendinnen geweest en zullen het ook wel nooit worden. Op dit moment heeft Yuna met haar kittens de meeste rechten in huis en dat wordt gerespecteerd. Nog een week of zes en dan kan Najra zelf aan het moederen gaan.
Snoopy heeft voornamelijk belangstelling voor het lekkere eten dat in de bench staat en Ijoor, onze hond, komt alleen even kijken tijdens het wegen. Als de kittens wat ouder zijn, zal de belangstelling van de andere dieren ten opzichte van het grut gauw genoeg veranderen.

2 weken oud, 17 november

De twee zusjes groeien goed en zitten met hun gewichtjes nu al ruim boven de 300 gram.
De oogjes en oren zijn allebei open en dat is goed te merken als we tegen ze praten. De hoofdjes draaien meteen naar ons en omdat onze stemmen hen nog vreemd in de oren klinken, blazen ze er af en toe bij.
Ze vinden het fijn als we ze zachtjes aaien, maar om echt contact met ze te kunnen krijgen, moeten we nog even wachten. Het wennen aan ons is nog maar net begonnen.

Tymo heeft de kittens sinds gisteren plotseling "ontdekt". Met geen mogelijkheid is hij weg te krijgen bij de doos en hij wil de kittens wassen en onderzoeken. Omdat we de kleintjes nog te klein vinden en Tymo te lomp (om het maar eens oneerbiedig uit te drukken) mag hij onder toezicht af en toe kijken, maar meer ook niet. Yuna wordt er onrustig van en we vinden het belangrijk dat zij ontspannen blijft, omdat de kittens dit op hun beurt weer aanvoelen.

Verder is het een hele rustige week geweest, waarin de kittens geslapen en gegeten hebben en zichtbaar zijn gegroeid.
We verheugen ons op het moment dat ze de wereld buiten de doos gaan ontdekken.

3 weken oud, vrijdag 24 november

Om het schrijven en lezen van de ontwikkelingen van de kittens wat persoonlijker te maken, hebben we de twee kleintjes tijdelijke namen gegeven. Het eerstgeboren kitten hebben we daarom Yuty gedoopt en het laatstgeboren Mona. (De letters van de namen van Tymo en Yuna door elkaar gehutseld.)

De tijd van slapen en eten gaat stilletjes over naar een tijd vol ontdekking, want de eerste stapjes buiten de doos zijn gezet vandaag.
Dit alles nog een beetje wankel, maar met een grote dosis nieuwsgierigheid.

5 weken oud, vrijdag 8 december

Yuty en Mona zijn in de afgelopen twee weken enorm gegroeid en hun ontwikkeling gaat met sprongen vooruit. Als echte verkenners lopen ze door de kamer en alles op hun weg wordt geÔnspecteerd, soms een tikje argwanend en met een dikke staart, maar altijd met een gezonde dosis nieuwsgierigheid.

Het is echt genieten met deze twee poezenmeiden. Ze zijn erg aanhankelijk aan het worden en begroeten ons met een lief miauwgeluidje als we komen aanlopen.
Omdat ze niet meer in de bench wonen, maar gaan en staan waar ze willen zijn, komt het wel eens voor dat ze de kattenbak niet meer halen of kunnen vinden, en daarom staat onze huiskamer momenteel vol met kattenbakjes, die nu allemaal regelmatig gebruikt worden.
Ook beginnen ze lekker te snoepen van een blikje Gourmet, maar omdat ze met z'n tweeŽn nog steeds voldoende te drinken hebben bij Yuna, is de noodzaak om te eten er niet zo en moedigen wij dit ook niet aan. Het eten komt vanzelf als ze wat ouder worden en we zetten gewoon iedere morgen en avond wat eten neer voor Yuna; soms eten ze mee en soms ook niet.

Als echte judoka's rollen ze met elkaar over de vloer en als papa Tymo toevallig net komt aanlopen wordt het helemaal feest. Met zijn drieŽn rennen ze alle kanten op en weten van gekkigheid vaak niet waar te eindigen, vooral Tymo niet.
Maar zoals altijd eindigt een stevig stoeipartijtje in de veilige armen van mama en vallen ze met z'n drieŽn dan weer heerlijk in slaap.

Dinsdag 19 december, 6 Ĺ week oud.

Sinds dat de dames zijn gaan eten van de brokjes en blikjes, zijn de gewichten met sprongen omhoog geschoten. Yuty is haar zus voorbij gestreefd in deze en weegt nu 770 gram en Mona 700, omdat zij een paar dagen later het lekkers ontdekt had.

Alles gaat nog steeds in harmonie en waar de ťťn is, is ook de ander. We hebben in de hoek van onze kamer weer een "mini-speeltuintje" gecreŽerd, waar ze zich heerlijk kunnen uitleven.
Met de kerst in aantocht staat het nu hutje mutje vol in huis. De kerstboom bijvoorbeeld, die ontzettend leuk blijkt te zijn omdat die vol hangt met (onbreekbare) ballen die je er lekker uit kunt meppen. Een bench met de nieuwgeboren kittens van Najra, een tafeltje met kerststal en een hoop kadootjes. Echt gezellig en daarom hebben we de plantenspuit ook weer tevoorschijn gehaald.
Mochten de kittens in de gordijnen willen klimmen of iets doen dat echt niet door de beugel kan, dan krijgen ze een straaltje water tegen zich aan gespoten. Dit proberen we dan zo te spuiten, dat ze niet zien dat het van ons afkomt, maar dat ze het vervelende straaltje water associŽren met het voorwerp waar ze aankomen.
Het blijkt een effectieve manier te zijn op ze op te voeden, maar we gebruiken het alleen als het echt nodig is en katten zijn zo slim, dat ze het na een minimaal aantal keren al door hebben.

Volgende weken
  Maandag 6 november, 3 dagen oud

Het eerstgeboren kittenHet hele gezin bij elkaar

Kitten 1

Kitten 2

De eerste stapjes buiten de doos

Lekker ravotten

Yuty in actie

Kiekeboe, ik ben Mona

Op naar het nieuwe avontuur

Yuty

Allemaal in rust10 december, Papa en mama gezamelijk bezig met de wasbeurt van de kinders

13 december, wat smaakt het toch goed!

Yuty op jacht naar de muis

Mona in de krabpaal

Top