Cattery Mostiamo

Waarom Thai?

This page in English / Deze pagina in het Engels

 


   Waarom fokken wij Thai?

In het kort zullen we u proberen uit te leggen waarom wij Siamezen fokken en waarom juist de gematigde Siamees, Traditionele Siamees, Klassieke Siamees of zoals we ze tegenwoordig noemen: de Thai.

Onze Siamezengekte is begonnen met de komst van onze poes Knakkie in 1990. Een Siamees die erg lijkt op de Siamees van vroeger. Hartstikke scheel, een dubbele knik in de staart maar o zo lief en aanhankelijk.

Dat aanhankelijke is iets dat echt hoort bij de Siamees, ook wel de hond onder de katten genoemd. Hij/zij kan apporteren, wil overal bij aanwezig zijn, blijft speels tot op hoge leeftijd en kan met gemak 15 jaar of ouder worden. Allemaal kenmerken die van toepassing zijn op dit ras.
Of je nu praat over de moderne of ouderwetse Siamees, qua karakter blijft het een kat die erg op zijn/haar mens gesteld is en het liefst alles met je samen doet.

In samenwerking met de Werkgroep Traditionele Siamezen Nederland en alle catteries die daarbij aangesloten zijn, proberen we de ouderwetse Siamees weer terug te fokken. Omdat er de laatste decennia (vooral in de jaren '80 en '90) voornamelijk gefokt is op de moderne vormen van dit ras, houdt dit in dat we weer aan de weg moeten timmeren om de "look" van vroeger in ere te herstellen. Het uiterlijk van de Siamees van de jaren '60 en '70 vinden wij persoonlijk mooier dan het uiterlijk van de moderne Siamees van nu.
Af en toe gaan we eens naar een kattenshow met onze katten en het grappige is dat we dan steevast te horen krijgen: Ja, dat is nu de Siamees die wij vroeger ook hadden!
Sinds de oprichting van de WTSN in 2000 merken we dat de belangstelling in de Traditionele Siamees enorm groeit. Ook elders zie je diverse verenigingen die zich toespitsen op de Thai.
In Engeland: http://www.oldstylesiamese.co.uk
In Amerika: http://www.oldstylesiamese.com
In Duitsland: http://www.igthai.de

De catteries die aangesloten zijn bij zon werkgroep of vereniging zijn meestal met veel liefde en inzet bezig met hun hobby en proberen dit naast hun werk en bezigheden zo goed mogelijk te doen.

Waar wijzelf vooral op proberen te letten is dat er zo min mogelijk inteelt voorkomt in de lijnen. Waar het voor ons om draait, is dat de diversiteit aan genen zo veel mogelijk verspreidt wordt onder de (nog steeds relatief kleine) groep Thai katten.
Wij letten niet in eerste instantie op het uiterlijk, maar vooral op gezondheid en karakter en we willen dat mensen jaren plezier van hun Siamees kunnen hebben.
Daarnaast streven wij ons doel na, het fokken van de Thai, zoals die beschreven wordt volgens de standaard die hoort bij dit ras.

  Tymo en Najra - 16 augustus 2006

Top