Cattery Mostiamo

Tymo

This page in English / Deze pagina in het Engels

 


   Tymo (Black&Tan Tymo Mostiamo) (Stamboom)

In het voorjaar van 2006 is Tymo bij ons komen wonen. Net voordat hij 3 maanden oud werd, zijn Peter en Kevin hem gaan halen in Amerika bij cattery Black & Tan.

Tymo is er opgegroeid met zijn broer en 3 zusjes en is een lekker stevige, echt ouderwets uitziende Siamees. Hij heeft een mooie lange stamboom waar voornamelijk Siamezen op voorkomen die de traditionele kleuren seal, chocolate, blue en lilac hebben. Verder is er door Nan, de fokster van Tymo, heel secuur op gelet dat de voorouders niet aan elkaar verwant zijn en zo min mogelijk inteelt hebben.
Dit, samen met het feit dat Tymo in Nederland geen "verre familie" heeft, heeft ervoor gezorgd dat wij in hem een kater zagen die een aanvulling kon betekenen voor de Thai poezen hier.

Nu na twee jaar kunnen we zeggen, dat we blij zijn dat we toen die moeite hebben genomen. Tymo blijkt een kater te zijn met een prima karakter. Hij sproeit niet binnen en heeft inmiddels al verschillende gezonde nakomelingen op de wereld gezet.
De bedoeling was om hem niet te lang "open" te houden, maar we hebben besloten het voorlopig zo te laten. Hij voelt zich happy en maar enkele "ienie-mienie Tymo's" worden ingezet om de lijn door te geven. De meeste nazaten van hem gaan gezellig wonen bij mensen die gewoon graag een gezonde Siamees van vroeger willen.
Bovendien hopen we in de toekomst nog op een nestje van Tymo met Faye en Bibi...

Sinds 18 februari 2008 heeft Tymo een nieuwe stamboom waarop hij nu Thai genoemd wordt. Na een paar bezoeken aan een kattenshow kregen we van diverse keurmeesters het advies om hem te laten determineren. Door zijn uiterlijke verschijning was hij toch echt wel Thai en "paste" hij niet meer bij de Siamees van tegenwoordig. We hebben deze raad opgevolgd; de naam Thai is er tenslotte gekomen om een duidelijk onderscheid te maken tussen de moderne en ouderwetse Siamees.

Tymo zelf vindt het allemaal wel best wat iedereen denkt en vindt. Hij is een echte kwajongens kater, die barstensvol energie zit en graag ravot in de tuin. Hij bezit een niet te temmen nieuwsgierigheid en wil overal het fijne van weten, of het nu gaat om de huishoudelijke dingen zoals hoe strijk je een broek, of de meer stoere karweitjes zoals hoe bouw je een schuurtje. Harde geluiden, bijvoorbeeld de motor van de grasmaaier, doen hem weinig. Hij vindt het geweldig om te spelen met het elektrische snoer omdat dat zo leuk beweegt en we moeten hem letterlijk aan de kant leggen, omdat we anders over hem heen zouden maaien.

Soms zijn we hem ineens kwijt en ligt hij ergens zijn middagdutje te doen. We kunnen dan roepen totdat we schor zijn, meneer komt niet. We hebben ons wel eens afgevraagd of hij niet goed hoort, maar het is duidelijk een Oost-Indisch-doof-zijn probleem. En af en toe kenbaar maken dat hij geen "doetje" is en lekker als een leeuw door de tuin lopen brullen, is ook één van zijn hobby's. (Dit is duidelijk een kenmerk van een niet gecastreerde kater.) Of als een gek met Faye of Najra door het huis rennen... Geweldig, vooral het gewoon niet kijken waar je loopt en dan lekker lomp terechtkomen in een plant of het gordijn. We weten dat dit alles hoort bij het jong zijn en we zijn blij dat Tymo van karakter een echte lieverd is, die zich nergens druk om maakt.

Mensen die denken dat de lijn van Tymo een aanvulling kan zijn op de lijn van zijn/haar poes, kunnen contact met ons opnemen. Tymo is recent getest op Felv en Fiv en dit verlangen wij ook van de poes die op bezoek komt.


Shows en uitslagen:

24 september 2008, Neocat show te Nijmegen.
Gekeurd als Thai in kittenklasse 6-10 maanden.
U1, voorgedragen BIS.

Achteraf is Tymo ten onrechte gekeurd als Thai.
Onze beginnersfout was, dat wij dachten dat we hem konden laten keuren als Thai, maar omdat hij een stamboom als Siamees had ging dat natuurlijk niet. Gelukkig was er een oplettende mede-exposant die dit aan de keurmeester heeft doorgegeven…
De keuring als Thai was inmiddels al achter de rug en het rapport met de U1 nominatie mochten we houden, een eventuele BIS kon hij natuurlijk niet meer worden.

19 augustus 2007, Neocat show te Nijmegen.
Gekeurd als Siamees in open klasse.
U1, geen CAC, maar advies om hem te laten determineren op een volgende show.

18 november 2007, Limbra Cat show te Waalre.
Definitief gedetermineerd als Thai.
Gekeurd in open klasse.
1e CAC, voorgedragen BIS.

25 mei 2008, Limbra Cat show te Geleen.
Gekeurd in open klasse.
2e CAC.

21 juni 2008, Deutsche Edelkatze e.V. show te Duisburg, Duitsland.
Gekeurd in open klasse.
3e CAC.
Tymo mag zich nu kampioen noemen.

  Tymo als kitten in Amerika

Net in Nederland

5 maanden oud

Wrauwhhhh

Lekker koel aan mijn buik die tegels

Op de showtafel bij de keurmeesterDutje in de emmer

De uitkijkpost in de krabpaal

Show in Waalre, 18 november 2007

13 mei 2008

Top